Co se událo - podzim 2023

* Během září se naše vedení, Anežka s Verčou, zúčastnily skautské vzdělávací akce Setkání výchovných zpravodajů, kde načerpali spoustu inspirace a nápadů pro oddíl Ještěrek. 


* První velkou akcí letošního roku byla podzimní výprava na staňkovské letiště:
Odpoledne jsme se sešli u vlakového nádraží a v 16:36 jsme vyjeli vlakem z Domažlic do Staňkova. Po příjezdu nás čekala dlouhá cesta na letiště, kterou jsme ale všichni zdárně zdolali. Po příchodu na místo jsme se ubytovali v zázemí Staňkovského letiště. Stačili jsme si ještě zahrát kubb a po setmění jsme se navečeřeli. Následovalo promítání fotek se skrytými hádankami a skautského dokumentu, po kterém už nezbylo nic jiného než se odebrat ke spánku.

V 8:00 zazněl budíček a Bára se chopila kouzelné rozcvičky, po které jsme byli připraveni začít nový den snídaní od Verči, Anežky a jejich crew. Po snídani byl prostor na hygienu a jiné potřeby. Dále následovala služba ve formě přípravy dříví pro místní piloty, což jsme společnými silami hravě zvládli. Tak akorát se nachýlil čas ke svačině, u které jsme spořádali perník od jisté dobré duše.

Dopoledne jsme se s dětmi pustili do sbírání surovin na oběd, které nám byly (seslány z letadla). Nebylo to však jednoduché, protože souřadnice k jejich poloze byly zašifrovány a my jsme ve dvou skupinách započali dešifrování. Nakonec se nám podařilo všechny lokality rozluštit, což spustilo pátrání. Každá skupina měla šanci sesbírat dílčí suroviny, které se nám všem podařilo najít, ale skupina Čukval a Rangers byla rychlejší, takže získala privilegium k výběru bonusové suroviny. Dostali jsme se k vaření, které bylo pečlivé, protože výsledek se chystala hodnotit porota. Čukvaly a Rangers uvařili výborný kuskus. Světlušky, vlčata a semi-oldskauti po dlouhém úsilí zhotovili rizoto. Porota měla velmi těžký úkol, protože oba chody byly výborné. Po náročném vyhodnocení se porota shodla o výhře rizota.

Po této aktivitě jsme doklidili dříví a věnovali se volné zábavě. Před tím, než nám zapadlo slunce, tak se naskytla jedinečná příležitost prohlídky letadel, které nám ukázali zkušení piloti. K večeři nám naši šikovní kuchaři připravili kuře na paprice. S příchodem večera jsme si zazpívali ve společenské místnosti za doprovodu hudebních nástrojů.

V pravidelný čas 8:00 jsme se protáhli, vyčistili zuby a posnídali chleba s paštikou. Dopoledne Vrča nachystala program doprovázený odpalem modelové rakety z petlahve. Z technických důvodů se raketa neodpoutala od povrchu, ale to nás přece jen namotivovalo tento pokus provést příště.

V poledne jsme si udělali výlet po zdejším lese. Po návratu jsme rozdělali oheň a opekli buřty. Dále zbývalo jen uklidit prostory, ve kterých jsme pobývali a odpoledne jsme vyrazili na vlakové nádraží ve Staňkově. Všichni jsme v pořádku dojeli domů, čímž naše výprava skončila. 

* Začátkem listopadu si Čukvaly uspořádaly přespávačku v klubovně a družiny Gekonů a Chameleonů se vydaly na strašidelnou halloweenskou stezku.


* V listopadu pak měly družiny Gekonů a Chameleonů výpravu s výšlapem na Rýzmberk.

Ve dnech 17.-19.11. proběhla výprava mladších členů s nádhernou účastí jedenácti dětí. Kromě herních i hudebních aktivit a aktivit do stezky jsme napsali dopis Bedříškovi, který s námi jezdí každý rok na tábor, do lázní stejně jako minulý rok. V sobotu jsme vyrazili na zříceninu hradu Rýzmberk u Kdyně jehož historii jsme si doplnili ve Kdyňském muzeu příhraničí díky výkladu našeho bývalého skautského bratra. I přes délku výkladu děti hltaly každé slovo a prošli jsme si tak historii naší oblasti od pravěku po současnost. Velkým úspěchem byla i koláž dětí na téma přátelství, při kterém se naši členi zamysleli nad myšlenkou skautingu i významem přátelství.


* 1.-3. prosince vyrazily Čukvaly na výpravu do Starého Plzence.


* 16.12. jsme v rámci celorepublikového vlakového rozvozu dovezli do Domažlic Betlémské světlo a na Štědrý den jsme ho jako každý rok rozdávali veřejnosti v Domažlicích a v Klenčí pod Čerchovem.