Rubriky
proběhlé akce

Tábor pod Ovčím vrchem 2017 – Po stopách Bystřických sklářů

Během letošního tábora jsme poznávali své nejbližší okolí, především nedalekou zaniklou sklářskou obec Bystřici a Český les, a to až do hluboké historie, kdy Českému lesu ještě vládl Duch Nikl. Bytost dvou tváří, jedné bílé na znamení ochrany místních obyvatel a přírody, a druhé černé, která trestala zločince a lumpy. Tenhle Nikl se jednou vypořádal s celou skupinou loupežníků, které vedl strašlivý Hotzenplotz. Nikl se jim zjevil, a dal jim možnost se polepšit, ale protože tak neučinili, Nikl je všechny proměnil v duby, které dnes tvoří na Bystřici dlouhou alej Dubovku. Tito loupežníci toho ale za svůj život stihli mnoho uloupit, a vše si schovávali do jeskyně, o které dnes již nikdo neví, protože Nikl vymazal vzpomínku na ni z paměti všech.

nález truhly

Druhý den nás všechny ale čekalo velké překvapení. V nedalekém lesíku jsme nalezli zakopanou vojenskou truhlu z druhé světové války. Patřila nějakému Zdeňku Pokornému, což jsme se dozvěděli z deníku, který v truhle byl. Do něj si zapisoval všechny zážitky z války a doby, kterou strávil tady v té sklářské oblasti v Českém lese. Rozhodli jsme se držet se deníku a vyrazit po jeho stopách. Navedl nás totiž i na stopu Ducha Českého lesa a pokladu loupežníků!

na cestě jsme se často museli vypořádat s vojenskými hlídkami

Zdeňkovi a jeho kamarádovi Tondovi, se jednou ve snu zjevil Nikl a ukázal jim cestu k pokladu. Ta cesta samozřejmě nebyla přímá a obsahovala několik zkoušek, které museli splnit, aby dostali další zprávu. My jsme se vydali na stejnou cestu! Při cestě jsme poznali Bystřici a také její bývalé obyvatele, kteří nám často s úkoly pomohli. Každý zápis v deníku nás posunul dál a za každý splněný úkol jsme dostali klíč k dalšímu. Jejich vyprávění ale skončilo ve chvíli, kdy se vydali za posledním úkolem.

Po objevení všech dílků skládačky jsme se konečně také dostali k poslednímu. Najít a přivolat samotného Nikla! Takový úkol byl nejtěžší. Jen co jsme vyrazili, byli jsme zadrženi vojenskou hlídkou a museli jsme se nepozorovaně dostat z vězení a celého hlídaného areálu. S pomocí přátel se nám to ale podařilo, a Nikla jsme nakonec přivolali. Jelikož jsme tak splnili všechny úkoly, Nikl nám ukázal cestu k jeskyni. Jen co jsme se posilnili závěrečnou hostinou, vyrazili jsme. A Nikl nám nelhal! Opravdu jsme nalezli skrytou jeskyni se sklářským pokladem a také sladkou odměnou!

zajetí a cesta do vězení

Zdeňkova truhla

Co se ale tenkrát stalo s vojáky Zdeňkem a Tondou, to jsme nezjistili, a zůstane to tedy asi navždy záhadou…

→ fotky z tábora ve fotogalerii